Szpital Powiatowy w Szamotułach realizuje pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia: „Dobry posiłek w szpitalu", którego celem jest poprawa jakości żywienia pacjentów. Dzięki niemu szpitalne dania są bardziej różnorodne, kolorowe i lepiej dopasowane do potrzeb chorych.
Placówka uczestniczy w programie od listopada 2023 roku. W ramach programu dietetyk opracowuje osiem różnych jadłospisów oraz prowadzi konsultacje dietetyczne na zlecenie lekarza, obejmujące przede wszystkim pacjentów Oddziału Dziecięcego.
Codzienne menu i zdjęcia posiłków można zobaczyć na stronie www.szamotuly.med.pl w zakładce ,,O nas"- Pilotaż „Dobry posiłek w szpitalu".
– Bardzo się cieszę, że program został przedłużony. Odpowiednio skomponowany jadłospis pomaga pacjentom szybciej wracać do zdrowia i pokazuje, jak powinna wyglądać zdrowa, codzienna dieta. Podczas konsultacji tłumaczę, jak w prosty sposób można wprowadzić zmiany. Pacjenci otrzymują materiały edukacyjne, które pomagają im wdrażać nowe nawyki w domu. Dla mnie jako specjaliście najważniejszy jest pacjent – a jego zdrowie zaczyna się na talerzu. – podkreśla mgr Aleksandra Kotlarz-Woźniak, dietetyk Szpitala Powiatowego w Szamotułach.
