Szanowni Pacjenci!
Informujemy, że od 7 listopada 2023r Szpital Powiatowy w Szamotułach przystąpił do pilotażowego programu "Dobry posiłek w szpitalu".
Celem programu jest poprawa jakości żywienia w szpitalach oraz zwiększenie dostępności do porad żywieniowych.
W ramach programu zapewniamy zbilansowane i estetycznie podane dania opracowane przez dietetyka – tak, aby wspierały proces leczenia i rekonwalescencji, a przy tym po prostu smakowały.
Konsultacje dietetyczne dla pacjentów
W każdy czwartek na oddziałach odbywają się konsultacje dietetyczne na zlecenie lekarza.
Prowadzi je mgr Aleksandra Kotlarz-Woźniak, dietetyk szpitalny.
Godziny wydawania posiłków:
- Śniadanie: 7.15 - 8.15
- Obiad: 12.15 - 13.15
- Kolacja: 17.15 - 18.15
- II Kolacja: 19.15 - 20.15
Najczęściej stosowane diety*: dieta podstawowa, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, dieta ubogoenergetyczna, dieta łatwostrawna, dieta papkowata
* stosujemy również inne diety, lub ich modyfikacje w zależności od zaleceń lekarza
Wykaz alergenów: 1. Zboża zawierające gluten, 2. Skorupiaki i produkty pochodne, 3. Jaj i produkty pochodne, 4. Ryby i produkty pochodne, 5. Orzeszki ziemne, 6. Soja i produkty pochodne, 7. Mleko i produkty pochodne, 8. Orzechy, 9. Seler i produkty pochodne, 10. Gorczyca i produkty pochodne, 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne, 12. Dwutlenek siarki, 13. Łubin, 14. Mięczaki
Jadłospisy
Grudzień 2025
Listopad 2025
Październik 2025
2024
Grudzień 2024
2023
Grudzień 2023